Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 16:27 - Маргарет Тачър. Политика и дипломация в Източна Европа - Унгария
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1837 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.10.2015 17:28


Политика и дипломация в Източна Европа - Унгария

image

Христо Боснев

      Унгария и посещението на Маргарет Тачър там. Важно е да се каже , че тя е първият министър – председател на Англия, който посещава тази страна. Годината е 1984г., а датата 2 февруари. В този период премиер на Унгария е Дьорд Лазар
[1]. Самата Тачър споделя, че в този период отношенията със съветските лидери е било доста трудно, но е била нужна някаква връзка със страните от Източния блок и това е основната причина тя да предприема тези пътувания. Искам да отбележа, че точно в средата на 80 - те години на XXв. Унгария е значително по - напреднала със своите реформи в икономически план от останалите страни във Варшавския договор. Съществува определено либерализиране, но това далеч не значи, че е дълбоко или открито различието по отношение на основните политически направления и стратегии за развитие на  страната.
           В свое  интервю от 3 февруари 1984г. пред  Радио 4 на  BBC  от Будапеща на въпрос Защо е избрана точно Унгария, с какво тя е различна от останалите социалистически страни , Тачър споделя,  че ,, Всяка една от тях е различна. Различна история, различни нации, състевани от три неща: основните вярвания, фундаменталност и характер на хората. Унгария е една много интересна страна, те ни посетиха и сега настъпи   времето  ние да върнем визитата . Така или иначе тази среща носи своето послание сама по себе си, но  и вероятно една от причините за нея е именно пътя към определена промяна.
            По време на посещението в Унгария една от основните теми, а и както Тачър споделя ,, мисията на визитата е ... ,, , че Западна Европа се стреми към разоръжаване. Всъщност,  това тя споделя пред Янош Кадар
[2], с който предимно се водят  разговорите  през почти цялото време на посещението  в страната. Една от другите засегнати теми е била тази за положението, в което се намира Съветския съюз. Кадар, по един интересен начин,  подменя скритото съдържание на този въпрос, като прави един ,, личностен анализ ,, на основните съветски лидери, а именно Хрушчов, Брежнев. Набляга се, че в този период започва ,, вливането ,, на нови  и млади хора, които търсят справедливост и нормален живот за народите си. Вероятно Тачър е очаквала друг вид разговор и информация, но в нормален дипломатически тон тя остава с добри впечатления. В същото интервю, което споменах по - горе,  на въпрос дали  е претърпяла  промяна в мнението на премиера за социалистическите страни,  Тачър съобщава, че е                  ,,  настъпил нов етап, възможно е да се говори по нов начин .

Тук идва и един друг важен момент от посещението на Маргарет Тачър в Унгария. Пресконференцията в Будапеща, която се състои на 4 февруари. След основната реч произнесена от британския премиер за посещението, благодарностите, следват и въпросите на журналистите. Позволявам си да покажа малка част от тях, защото са твърде много, но един прави особено вечатление. Въпрос от унгарското радио:   Госпожо министър -  председател, много западни вестници  посочват, че е налице различие по отношение на позициите Ви от предишни  интервюта и речи посветени на социалистическите страни,  и отношенията Изток - Запад. Правилно ли е да се направи заключението, че има известна промяна в британската външна политика? Ако е така, какви са съображенията зад това? . Твърде интересен въпрос, защото не е тайна, че Тачър много пъти е показвала своето ясно разграничаване от тези страни, а и в началото на своето управление тя е далеч от муждународните отношения и като цяло външната политика. Тя успява да излезе от ситуацията, като посочва, че между тези речи, произнесени  предимно във Вашингтон, и посещението й  в Унгария няма голяма разлика. В тях тя отбелязва различията между нас, политическите, икономически различия и посоки  ” .

За това посещение, а и всяко друго, може много да се пише, но в заключение ще кажа, че всяко политическо сближаване има своята мисия, цел, а и в крайна сметка желан резултат. До колко този резултат ще е задоволителен за едната или другата страна е отделен въпрос. След връщането си в Лондон,  Тачър споделя, това което тя вижда и открива в Унгария :  В комунистическите страни хората изобщо не са комунисти, а са жадни за свобода човешки същества[3]. Цитат будещ  много дискусии. 



[1] Премиер на Унгария между 1975 – 1987г.

[2] Първи секретар на Унгарската комунистическа партия.

[3] Маргарет Тачър ,,Живот и политика,, - Посещението в Унгария стр.359





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2416666
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930