Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 12:19 - #Кралска страст.Кралица Виктория и любовта й към фотоапарата.
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4403 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.10.2015 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Кралска страст. Кралица Виктория и любовта й към фотоапарата.

  
Jerry Saltz, наскоро проследи историята и началото на известните, особено в последно време, снимки наречени ,,selfie,, , като се върна чак до 16 век. Selfie манията завладя света в края на миналата година и началото на тази, като много издания започнаха да публикуват материали по този повод. Selfie , най - общо казано, представлява самоснимка на самия теб. Истнитата е, че тези снимки обаче не се правят от вчера и днес, а от много отдавна, но това е  нещо което всички добре знаем. В един момент има мода да се правят  selfie снимки с още един човек до теб, като в някои случаи този човек е напълно непознат и бездомник. В интернет заваляха такива снимки, но днес аз ще пиша за голямата страст  към снимките на английската Кралица Викторя.
     image         Макар да не чета списание VOGUE, а и никога да не съм го купувал, реших да разгледам тяхната културна секция със статии. В тази секция има най- различни, трябва да отбележа много интересни, статии посветени на  културни събития, изследвания от целият свят, рецензии на книги. Вдъхновението ми за тази статия дойде именно от списание VOGUE.
      Кралица Виктория, освен известна като една от най- великите кралици в света, е и първата кралска особа, която много успешно през 19в. започва да използва фотографията като лесен и досътпен начин.  Всъщност това е и до известна степен силно повлияно от бързото модернизиране и напредък на Великобритания в този период.

       image         Когато младата Виктория става кралица, по същото време в Париж е представен и първия фотоапарат. Когато тя се запознава с това устройство веднага започва да позира. Първите резултати от снимките, както тя сама казва, били ,,крайно разочароващи,,. По - късните опити обаче се оказват напълно успешни. Така постепенно тя и нейния съпргуг - Принц Алберд започват да се появяват на много фотографии, които се разпръсват не само в страната. Тези първи опити в кралската фотография отбелязват един подем, но и начало на нова мода  сред кралските  особи в Европа. Това позволява на по - широк кръг от хора да видят суверенът си, освен от типичните портрети и ликове върху монети. На някои от снимките кралицата е облечена изключително семпло за времето си, а и предвид титлата й, което изиграва положителна роля за нейния образ сред обществото, а дори се появяват статии в тогавашните вестници, че кралицата може да бъде ,, Майка на всеки ,, .
        Разбира се фотографията не е била това, което познаваме днес като качество, нещо което се е превърнало в цяло изкуство и дисциплина за изучаване. Едно от големите постижения на фотографията е и документирането на редица исторически събития, като Кримската война. По времето на войната Виктория вече е на кларския трон в Лондон.

     image      Една от най - популярните снимки на Кралица Вистория е тази от нейния Диамантен юбилей. Чрез тази фотография се показва величието на империята, а това е подчертано много ясно от короната и всички останали бижута. За разлика от Витория, нейната родна внучка много години след това на собствения си Диамантен юбилей от възкачването на трона, позира за снимка заедно със своя съпруг, но според германски и английски фотографи, снимката е ,, скромна ,, , защото създава усещането в хората, които я наблюдават за възможност да се разговаря с Кралица Елизабет  лесно и достъпно - в сравнение  тази на Виктория, която показва по - голяма царственост и отдалеченост. Важно е да отбележа обаче, че в края на своя живот, но и най - вече след кончината на Принц Алберт, Виктория се изолира и живее дълги години в траур. Въпреки мъката си, овдовялата кралица показва това на тези по - късни снимки.
      image    Век по-късно, когато думата ,,папарак,, вече е актуална в модерната лексика, непозната за времето на Виктория, фотографията бележи силен тласък - макар това да  не е точно така в кралското семейство. Към днешна дата семейството е много предпазливо към всяка своя изява. Това ,,затваряне,, започва от дните на Даяна, която освен принцеса, става и прицел на множество папарашки снимки, които компрометират кралската власт. Нещо пообно сега се случва и с новата принцеса Кейт, но вероятно това е и една от причините кралицата да прибегне до затягане на мерките - включително, колко сантиментра да са полите и роклите на младата принцеса.
     image    Така или иначе Кралица Виктория е първата кралска знаменитост в света, която използва услугите на фотографията в своя полза и дори показвайки годините на нейната тъга. Това  показва човешките качества на тази жена, която в края на всичко е човек.

Превод от VOGUE
Христо Боснев



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2416151
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930