Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 18:31 - Маргарет Тачър. Политика и дипломация в Източна Европа
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3017 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.10.2015 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Следствие на дълга и прецизна подготовка, проучване и търсене на подходяща,  коректна информация, реших да развия една малка рубрика, която ще бъде посветена на Маргарет Тачър и нейните посещения в Източна Европа. Не претендирам за изчерпателност, но ще се постарая да представя основните и най-важни акценти от тази политика.
     Първата страна, на която ще обърна внимание е България. Впечатляващи са думите, които Тачър дава за страната.


image

      Посещението на Маргарет Тачър в България на 30 септември 1971г., но в ролята си на Министър на образованието в правителството на Едуард Хийт. Посещението трае седмица, а  град Стара Загора е и домакин, има визита и в София. Тачър посещава тогавашното Професионално химическо училище Дмитрий Менделеев. Визитата е отразена в българсия печат няколко дни по - късно. Прави интересно впечатление, че Тачър, или както вестник Септември я нарича госпожа Тетчър е искала да знае всичко за училището, методиката на преподаване, но и дали това е реално приложимо или подготвено специално заради нейното посещение.[1]  Нейните впечатления показват, че тя е останала с много добри спомени от България. Когато се връща в Лондон на 2 октомври, пред радио BBC, тя споделя:  Направи ми  просто удивително впечатление посещението на едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите отиваха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализиране ". Отбелязва, също така, че образователната система се развива с все по - бързи темпове и постига положителни резултати.  Споменава също, че в България има значително повече забавачници, отколкото в Англия.
       Какво би било мнението й  днес по повод учебните заведения в България, е нещо което не може да се предположи, но показва, че страната е притежавала ресурс, който една държава от Западна Европа, демократична, е значително изостанала в някои направления – и то важни. Истината е, че повече Лейди Тачър не споменава за България, включително в активния си политически период като премиер на Англия, освен в средата на 90 - те години, когато присъства на обща среща, на която е и Желю Желев в качеството си на президент на България.

 
Автор - Христо Боснев

[1] Маргарет  Тачър завършва  специалност ,,Химия,, в Оксфордсия университет през  1947г. степен бакалавър.






Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2413678
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930