Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2012 18:27 - Кулинарни изкушения с Holivud.blog.bg Част 1
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.12.2012 18:33


Здравейте , приятели.Радвам се на огромния интерес към мойто решение да ви представя някои интересни коледни гозби.Днес слагам старта на всичко това и с първата рецепта.

Ще насоча вниманието Ви към коледния обяд , а в следващите дни ще предложа и различни рецепти за Бъдни вечер , както и за останалите празници около Коледа.

За един прекрасен и тържествен обяд аз избирам за основно СВИНСКО РУЛО С ЯБЪЛКИ И БОРОВИНКИ. Рецептата не е трудна за приготвяне , но изисква да се отдели малко повече време , защото има някои елементи , които са важни.Яденето е различно и не много традиционно , но ужасно вкусно.Преди една година бях в Париж по това време.Посетих един уникален ресторант на 10 минути от хотела ни.Приятелката ми не е голям кулинар , но когато вкуси от точно това ястие...искаше да се научи , за да и го приготвя...е не стана така , мина и мерака , но аз го направих за нея.Както и да е ето рецептата и разбира се внимателно описание как точно се приготвя.Рецептата я открих в една стара кулинарна книга в столичната софийска библиотека , казваше се ,,Кулинарното чудо на векЪ,, , книгата е от началото на 20 век.В ресторанта атмосферата беше прекрасна.Свещи , вино , приятна , тиха музика-джазова , вероятно френски джаз.

За пет порции необходимите продукти са:

1.5 кг свинско контра филе


130 г обелени и нарязани на кубчета зелени ябълки Грани Смит


40 г сухи боровинки (или стафиди)


30 г орехи, нарязани и запечени на сух тиган


1 малка глава лук


2 филии пълнозърнест хляб за тост


120 мл ябълков сок, фреш от микс ябълки


2 с.л.  мед


2/3 с.л. ситно нарязан пресен розмарин


морска сол и черен пипер


2 с.л.  зехтин


За поръсване:


240 мл ябълков сок


1 ч.л. ситно нарязан розмарин


1 ч.л. счукани зърна черен пипер


5 г краве масло


За соса:


240 мл ябълков сок


2 Ѕ ч.л. царевично нишесте


5 г краве масло


сол и черен пипер


1 лимон


Начин на приготвяне:


Филето се разрязва така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1.2 см., като се оставя тънък слой мазнина. Филийките се нарязват на кубчета по 1 см и се запичат като крутони. В зехтина се запържват лукът и ябълките и се оставят да се задушават под капак 5 мин. Добавят се боровинките и сокът. Оставя се да ври 3-5 минути. Прибавят се крутоните, орехите, медът, розмаринът, сол и пипер на вкус. Разбърква се добре и се отстранява от котлона да се охлади и крутоните да поемат добре течността. Плънката се разпределя върху посоленото месо, завива се на стегнато руло и се връзва с конец. Посолява се от външната страна, подправя се с черен пипер и се намазва със зехтин. Поставя се върху решетка в тава с тлъстата страна нагоре. Сипва се 120 мл от ябълковия сок в тавата, слага се в загрята на 220 градуса фурна, като веднага се намалява на 200 градуса и се пече 30 мин. Тавата се вади, полива се рулото със соса от печенето, поръсва се с розмарина и черния пипер, отгоре се нареждат парченца масло. В тавата се доливат още 120 мл ябълков сок. Връща се във фурната и се допича максимум до 30 мин, като поне още два пъти се полива с отделения сос. Готовото руло се вади, завива се стегнато в двоен лист алуминиево фолио и се оставя да почива 15 мин.


Сосът от тавата се събира и към него се долива ябълков сок, така че да се получат общо 300 мл течност. В малка част от нея се разтваря нишестето, всичко се слага в касерола да заври и се оставя на среден огън да се сгъсти за 5-10 мин, подправя се на вкус с пипер, сол и малко лимонов сок. Накрая се слага бучка масло и се прецежда  в топла сосиера.


Конците се отстраняват от месото, премества се в затоплена чиния, реже се и се поднася със соса.






Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2415161
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930