Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 07.12.2012 18:33
Ще насоча вниманието Ви към коледния обяд , а в следващите дни ще предложа и различни рецепти за Бъдни вечер , както и за останалите празници около Коледа.
За един прекрасен и тържествен обяд аз избирам за основно СВИНСКО РУЛО С ЯБЪЛКИ И БОРОВИНКИ. Рецептата не е трудна за приготвяне , но изисква да се отдели малко повече време , защото има някои елементи , които са важни.Яденето е различно и не много традиционно , но ужасно вкусно.Преди една година бях в Париж по това време.Посетих един уникален ресторант на 10 минути от хотела ни.Приятелката ми не е голям кулинар , но когато вкуси от точно това ястие...искаше да се научи , за да и го приготвя...е не стана така , мина и мерака , но аз го направих за нея.Както и да е ето рецептата и разбира се внимателно описание как точно се приготвя.Рецептата я открих в една стара кулинарна книга в столичната софийска библиотека , казваше се ,,Кулинарното чудо на векЪ,, , книгата е от началото на 20 век.В ресторанта атмосферата беше прекрасна.Свещи , вино , приятна , тиха музика-джазова , вероятно френски джаз.
За пет порции необходимите продукти са:
1.5 кг свинско контра филе
130 г обелени и нарязани на кубчета зелени ябълки Грани Смит
40 г сухи боровинки (или стафиди)
30 г орехи, нарязани и запечени на сух тиган
1 малка глава лук
2 филии пълнозърнест хляб за тост
120 мл ябълков сок, фреш от микс ябълки
2 с.л. мед
2/3 с.л. ситно нарязан пресен розмарин
морска сол и черен пипер
2 с.л. зехтин
За поръсване:
240 мл ябълков сок
1 ч.л. ситно нарязан розмарин
1 ч.л. счукани зърна черен пипер
5 г краве масло
За соса:
240 мл ябълков сок
2 Ѕ ч.л. царевично нишесте
5 г краве масло
сол и черен пипер
1 лимон
Начин на приготвяне:
Филето се разрязва така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1.2 см., като се оставя тънък слой мазнина. Филийките се нарязват на кубчета по 1 см и се запичат като крутони. В зехтина се запържват лукът и ябълките и се оставят да се задушават под капак 5 мин. Добавят се боровинките и сокът. Оставя се да ври 3-5 минути. Прибавят се крутоните, орехите, медът, розмаринът, сол и пипер на вкус. Разбърква се добре и се отстранява от котлона да се охлади и крутоните да поемат добре течността. Плънката се разпределя върху посоленото месо, завива се на стегнато руло и се връзва с конец. Посолява се от външната страна, подправя се с черен пипер и се намазва със зехтин. Поставя се върху решетка в тава с тлъстата страна нагоре. Сипва се 120 мл от ябълковия сок в тавата, слага се в загрята на 220 градуса фурна, като веднага се намалява на 200 градуса и се пече 30 мин. Тавата се вади, полива се рулото със соса от печенето, поръсва се с розмарина и черния пипер, отгоре се нареждат парченца масло. В тавата се доливат още 120 мл ябълков сок. Връща се във фурната и се допича максимум до 30 мин, като поне още два пъти се полива с отделения сос. Готовото руло се вади, завива се стегнато в двоен лист алуминиево фолио и се оставя да почива 15 мин.
Сосът от тавата се събира и към него се долива ябълков сок, така че да се получат общо 300 мл течност. В малка част от нея се разтваря нишестето, всичко се слага в касерола да заври и се оставя на среден огън да се сгъсти за 5-10 мин, подправя се на вкус с пипер, сол и малко лимонов сок. Накрая се слага бучка масло и се прецежда в топла сосиера.
Конците се отстраняват от месото, премества се в затоплена чиния, реже се и се поднася със соса.