Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 11:54 - КАК СЕ ПРАЗНУВА , УКРАСЯВА ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА...1ЧАСТ!
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 12:16






image

  В Австрия   се ражда известната коледна песен „Зимна нощ",изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда.Особено
живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел" с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си. image

В Англия   също песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. А в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, децата помагат на мама.
Коледното меню е представено от
огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството.
image

В Дания   четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването.Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно с канела).
След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено.В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.Вечерята на 24 декември е традиционна . херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.
image


-
image


В Германия   приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза,за да хапнат от
традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и не на последно място щолен. Особеното на този сладки със стафиди и много мазнина в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкусовите си качества.
image


В Гваделупа  Коледа се празнува при 28 градуса на сянка! Един чудесен празник,но различен от другите.Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително.Естествено никой не тръгва да търси елха в тропическите гори! Всяко семейство си има
собствено коледно дърво,изкуствено за жалост,но отрупано с топки и гирлянди.Един празник на човешката топлота и на гостоприемството.Основните коледни ястия са пуншът и кървавицата.За да бъде по-ароматен пуншът,домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина.Колкото до традиционната кървавица,цялата къща,дори съседите участват в приготвянето й.В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо,а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета" . Това изисква традицията.Всички пеят и заедно отиват в полунощ в църквата.А през това бреме „татко Коледа" минава и оставя подаръците!
image


В  Гърция  гръцките коледни и новогодишни традиции са особенно тясно свързани с религията.Елхата се подрежда на 24.12 и си разваля 12 дни след това,точно след Йордановден или Фота,както го наричат гърците.На бъдни вечер се яде също както у нас ошаф,баница, щрудел,боб. Почти същия е и обичаят коледуване.
И в Гърция Коледа е семеен празник - всички заедно отиват на църква,всички заедно хапват от свинското,печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам,канела и портокалови кори която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година.Айос Василис е любимият светия на гръцките деца.Той е техния Дадо Коледа.
image


В Индия  индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа.Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят
песни,свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие.
image


В Ирландия  е традиция на прага на къщата да се остави кълцано месо и бутилка Гинес, за да закуси дядо Коледа.





image


В Испания  Коледа е предимно семеен празник: след 22 часа на 24 декември всечки ресторанти са затворени. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.





image


Тагове:   нова,   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2416038
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930