Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2016 17:15 - Как американците ще изберат своя президент през ноември 2016 г.? + ВИДЕО
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2295 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.03.2016 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

1. Защо изборите са винаги през ноември?

2. Кога започва предизборната кампания и колко време продължава?

3. Как партиите издигат кандидат за президентския пост?

4. Как гласуват американците?

5. Какво представлява Изборната колегия?

6. Как се финансира изборната кампания?

7. Кой има право да се кандидатира за президент на САЩ?

 ***
През 2016 г., в САЩ ще бъде избран 45-ят  подред президент.                

image

На този етап (средата на март) в надпреварата на първичните избори са останали двама от кандидатите на Демократическата партия – Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, и трима от Републиканската партия – Доналд Тръпм, Тед Круз и Джон Кайсък. Сериозна и оспорвана е кампанията за Овалния кабинет между двама от най-ярките кандидати за президент – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. При демократите, бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън е вероятната  номинация за президент . В допитване, проведено между 931 американски войници, пише, че Доналд Тръмп и Бърни Сандърс имат широко одобрение сред американците в активна служба, както и сред членове на Националната гвардия.

До края на първичните избори и партийните събрания остават три месеца и развръзката предстои. В този контекст е важно да се представи как американците гласуват и кои са особеностите в изборна система

1. Защо изборите са винаги през ноември?

Изборите в САЩ се провеждат на първия вторник след първия понеделник на месец ноември.

Месецът е избран от управляващите за улеснение на преобладаващото население на щатите – земеделци и селскостопански работници. По това време на годината реколтата е вече събрана, фермерите не биха търпели загуби, но и ще могат да достигнат до урните на време, за да подадат своя вот.

Изборите се провеждат във вторник поради две причини: на първи ноември е празникът на Вси светии (Хелоуин) и вярващите присъстват на църковните литургии. Не малка част от американците живеят в по-отдалечени райони от изборните секции. Законодателите взели решение гражданите да могат да присъстват на неделните богослужения и след това да тръгнат на път, за да пристигнат навреме за изборния ден.

Другата причина се дължи на факта, че на първо число от новия месец търговците правят счетоводен баланс за предходния.

2. Кога започва предизборната кампания и колко време продължава?

През последните десетилетия, предизборната кампания за президент в САЩ започва една година по-рано. Всеки кандидат за президент публично обявява, че ще се кандидатира за длъжността на предстоящите избори. Продължителността на кампаниите е повод за спекулации защото започват много преди самите избори.

Кампанията приключва, когато кандидатът се откаже от изборната надпревара. На първичните  избори през март 2016 г., републиканецът Марко Рубио обяви, че прекратява своята предизборна кампания, защото е загубил в своя роден щат Флорида.

3. Как партиите издигат кандидат за президентския пост?

Първият етап изисква всеки кандидат, който желае да участва в кампанията за президент, да обяви, че ще се включи в предизборната надпревара към една или друга партия.

Следват първичните президентски избори и партийни събрания, по време на които кандидатите пътуват във всеки щат, представяйки своите идеи пред гражданите. Всъщност, кандидатите за президент се борят за по-голям брой делегати. Партиите определят, колко делегати ще има във всеки щат.

Делегатите са партийни членове, които на партийните конгреси през юли месец гласуват за официалната номинация на партията за президент.

Партийният конгрес на Демократическата  партия през 2016 г. ще се проведе  между 25-28 юли, а на Републиканската партия в периода 18-21 юли.

4. Как гласуват американците?

Американските граждани гласуват за президент на всеки четири години, но не го избират пряко, а определят партийни делегати, които на партийните конгреси номинират кандидат за президент.

Изборите протичат на няколко серии във всеки щат първични президентски избори и партийни събрания. Първичните президентски избори и партийни събрания са подредени така, че да не се застъпват едни с други.  Започвайки в края на януари или ранния февруари и приключват в средата на юни. Някои щати провеждат само първични избори, някои само партийни събрания, а други – комбинация от двете. По традиция от 1972 г., старт дават щатите Айова, където се провежда партийно събрание, и Ню Хампшър - с първични избори. Резултатите от изборите в тези райони са най-очакваните, защото те разпределят по-ясно кои кандидати ще имат възможността да достигнат до общите избори. Именно в този период започва да се употребява и словосъчетанието ,,супер вторник” . Група от щати от Юга се обединяват, за да проведат първата мащабна серия от първични избори, която да увеличи значението на южните щати в процеса на номиниране на кандидат за президент и да намали ефекта от ранното гласуване на партийното събрание в Айова и на първичните избори в Ню Хампшър. Обединението е от значение, едновременното провеждане на вот в няколко щата може да определи кои ще са потенциалните кандидати за президент, защото се избират голям брой делегати за партийните конгреси. По време на общите избори през ноември  американците дават глас не за кандидатите, а за електори, които формират Изборна (електорална) колегия, която избира следващия президент на САЩ.

5. Какво представлява Изборната колегия?

Изборната (eлекторалната) колегия има за задача да избере президент и вицепрезидент на общите избори през ноември.

Колегията е група от хора, които се избират като представители на всеки щат. По време на общите избори гражданите във всеки щат всъщност определят електорите. Броят на електорите, които изпраща един щат, зависи от броя на неговото население в него. Електорите в изборната колегия са равни по брой с гласуващите членове в Конгреса на САЩ. Изборната колегия се състои от 538 члена, но за да спечели един от кандидатите са необходими 270 гласа.

6. Как се финансира изборната кампания?

През 1971 г., в САЩ е приет Закон за начина, по който се финансират президентските избори. Законът изисква от кандидатите да разкриват публично източниците на финансиране и начините, по които изразходват средствата. Чрез закона се регулират приходите и разходите по време на предизборните кампании за президент. Законът се прилага от Федерална избирателна комисия, създадена през 1974 г.  Регулаторният орган е независим и задачата му е да следи за спазването и прилагането на федералното законодателство за финансирането на предизборните кампании. Комисията се състои от шест члена, които се назначават пряко от президента, но след  препоръка и съгласие от Сената.

Финансирането на президентска кампания е възможно да бъде с държавни средства, но за целта всеки кандидат трябва да намали разходите си в предизборната кампания. При подобен акт имат правото да получат държавно финансиране от бюджета на Фонда за предизборни кампании за президентските избори. Средствата в този фонд се събират от доброволни отчисления от 3 долара на човек от приходите от данък общ доход.

Друг популярен вид на финансиране за изборите е спонсорството. Използват се така наречените преки и непреки средства с цел разграничение от регулираното финансиране на кампаниите. Преките средства са дарения от отделни лица или групи, които се предоставят директно на кандидатите за президент. Размерът на този вид спонсорство е ограничен от законодателството до 2 700 долара. Непреките средства са също дарения, но те не подлежат на законово регулиране и могат да бъдат изразходвани само за граждански инициативи, кампании за регистриране на гласоподаватели,  изграждане на партийни структури, административни разходи. В президентската надпревара през 2016 г. в подкрепа  на Хилари Клинтън се включи певицата Кристина Агилера, която с няколко благотворителни събития, заедно с Клинтън, събра около 1 милион долара. Средствата са непреки и според законодателството не могат да бъдат използвани за директна подкрепа на Хилари Клинтън. Непреките средства за финансиране създават проблеми на кандидатите, защото е възможно този вид финансиране да оказва влияние върху бъдещия президент от страна на спонсора. В тази връзка през 2002г. е създаден Законът за реформа в провеждането на двупартийните предизборни кампании, като се премахват  възможностите да се допуска непреките източници да бъдат способ за натиск. 

7. Кой има право да се кандидатира за президент на САЩ?

В американската Конституция е написано, че кандидат за президентския пост може да бъде всеки американски гражданин, който е роден в САЩ, навършил е 35 години и е живял постоянно в страната  през последните 14 години.  Изискването е вид гаранция, че кандидатът е запознат с политическата система и проблемите в страната.

Позволено е  кандидат за президент да е човек, чийто произход е от смесен брак, но при условие, че един от родителите е с американско гражданство.  

Автор: Христо Бос.
www.bosnev.com






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2409805
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930