Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 20:23 - Защо се наричат шиити и сунити? История на едно разделение.
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3715 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.10.2015 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Годината е 632- ра , Велика България  в лицето на кан Кубрат сключва  мирен договор с византийския император Ираклий.  Година вододел – раждането на една държава и смъртта на един пророк.

Мохамед е мъртъв!
image
Промяната предстои. 
На провелия се съвет на племенните старейшини за наследник на Пророкът е избран Абу Бакр. Фигурата, която е предпочетена като най - способна да поддържа хармонията и мира в голямата мюсюлманска общност. 
Както обаче във всяка система, винаги има малцинство, което може да разпали буря в чаша.

Реакция от противниковия лагер на Бакр не закъснява – макар и малка, тази група се обединява около мнението, че изборите не са правилни, защото те са човешка намеса, а тази намеса е уязвима, слаба, правото за наследяване трябва да бъде в ръцете на най-близкия  по кръв до Мохамед – тогава това бил Али Шийт. По роднинаска линия братовчед, героичен воин, за когото Мохамед твърди, че е негов личен  избраник, освен това е и един от първите приели исляма.

 ,,Опорните точки,, на  фракциите, водят до постепенното им разделяне  и  оформяне в два главни клона на исляма.

Последователите на Абу Бакр смятат, че връзката на Мохамед с Бога е окончателна  и единствена. Основна задача на халифа е да запази онова, което Мохамед е създал. Названието им  е ,, сунити,, или ,,хора на традицията и съгласието,, .

Али Шийт (или Шиа) , и неговите поддръжници също вярват в един ,,езотеричен,,  момент. Тяхната цел е управлението на новото ислямско общество, а духовната задача е да се докоснат до откровенията на Мохамед, но това ще стане само ако хората са водени от ,,надарена личност и пряк наследник,, на Пророка и Али. Известни са още и като ,,пазителите,, на скритите вътрешни ценности на религията.

Шиитите печелят в една от битките - Али стига до властта като четвърти халиф, но не се задържа дълго на власт. В бунт той е убит от тълпа. Сунитите си поставят задача да възстановят реда в исляма. Шитите обявават новите власти за незаконни, а жертвите биват прославяни, като загинали в борбата срещу узурпаторите.

Това е само част от началото на една история без край.

Автор - Христо Боснев
Източник  на информация:
Х. Кисинджър "Световен ред" 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2413179
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930