Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 13:37 - ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР+СНИМКИ
Автор: holivud Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2008 13:37


22 декември
е посветен на великомъченица Анастасия, която е живяла през 3 век. Тя посветила    живота си да помага на заточените и затворени в тъмници християни. Била е измъчвана заради вярата си и била осъдена на удавяне. Но станало чудо и пробитата ладия, с която била пусната в морето не потънала.







image 23 декември
почита се паметта на преподобни Наум Охридски, изживял последните години от живота си в манастира "Свети Архангели" на брега на Охридското езеро.








image 24 декември
Бъдни вечер и препдобна мъченица Евгения. Известна е с това, че дълги години е живяла в манас тир преоблечена като мъж, дори е била избрана за игумен. Била е издадена от жена, която се опитвала да я прелъсти, неподозирайки, че е жена. Вечерта християнското семеййство се събира, къщата се прекадява с тамян, на трапезата се сервират седем постни ястия и всички чакат полунощ - Рождество Христово.



image 25 декември
е Рождество Христово. Хората отиват на черква, където се отлсужват тържествени богослужения. Разменят се подаръци, всички празнуват раждането на младия бог. Именни дни имат Христо, Кристина, Кристиян, Криста, Божан, Божанка, Божил...




-
-
image 26 декември
е вторият ден на Рождество, Събор на Пресвета Богородица. Вярващите се събират и прославят с песни Божията майка. Празненствата продължават.









image 27 декември
е третият ден на Рождество. В памет на свети първомъченик и архидякон Стефан се празнува стефановден- празникът на хората с имена Стефан, Стефка, Стефания, Стоян, Стоянка.








image 28 декември
почита се паметта на мъчениците, изгорени в храма в Никодимия през 302 година по време на литургията срещу Рождество. С това се сложило началото на десет годишно гонение срещу християните от Максимиан.







image 29 декември
е денят на светите младенци, избити от Ирод. Блажи се. Евангелието разказа, че когато йерусалимският цар Ирод научил за раждането на Младенеца, той се уплашил за престола си и заповядал да бъдат избити всички момченца във Витлеем и околностите.




-
-
image 30 декември
тачи се мъченица Анисия, Солунска светица. Тя получила в наследство голямо богатство, което раздала и се посветила на бедните и затворниците. Убита по време на гонения срещу християни по време на голям езически празник.








image 31 декември
тържествено посрещаме новата година!                     










image 1 януари
е Васильовден. В черквите се отслужва света Василиева литургия. Започват маскарадните празници, свързани с таака наречените "нечисти дни" между Коледа и Йордановден.








image 2,3,4 януари
през тези дни се е изпълнявал обичаят ладуване(топене на пръстените), разпространен предимно в Северна България и Средногорието. В него са участвали само моми, които са гадаели и са си пожелавали щастлива женитба...
Прочетете повече тук!





-

image


Тагове:   календар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: holivud
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2413026
Постинги: 667
Коментари: 1151
Гласове: 2068
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930